«

»

Srp 28 2014

Markéta

Celozrnný strouhaný koláč s tvarohem v odlehčené verzi

Vynikající koláč na způsob lineckého těsta, ovšem v odlehčené verzi. V klasickém těstě je použito až nadmíru másla a koláč se pak stává těžkým a opravdu hodně špatně stravitelným. Neříkám, že tato verze je ideální a lze se s ní krmit každý den, ale když je chuť na něco (ne)zdravého občas nevadí. Řekla bych, že ani ochuzením másla a cukru v receptu, koláč neztrácí na své výborné chuti a nikdo nepozná, že je „šizený“

strouhaný koláč s tvarohemPočet porcí: velký plech

Ingredience

  • 80g změklého másla
  • 70g třtinového cukru jemně namletého
  • 1 celé vejce
  • 100g bílé hladké mouky
  • 350g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g vinného kamene (nebo 13g prášku do pečiva)
  • 150ml polotučného mléka

 

  • 750g nízkotučného tvarohu
  • 60g třtinového cukru
  • 1 bílek

Postup

Cukr nejlépe nameleme v mlýnku na kávu. Smícháme máslo, vejce, cukr, obě mouky a vinný kámen. Doléváme mlékem podle potřeby a ručně uhněteme v těsto konzistence lineckého. Pkud je potřeba přidáme mléka víc než je 150ml. Plech jemně vytřeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Polovinu těsta rozválíme na plech.

Náplň: tvaroh, bílek a cukr ušleháme dohladka a rozetřeme na vyválené těsto na plechu. Druhou polovinu těsta nastrouháme přes hrubé struhadlo rovnoměrně na celou vrstvu tvarohové náplně. Těsto se nám bude lépe strouhat, když dáme těsto na 30min do mrazáku, ale jde to i s nezmrzlým. Pečeme v troubě 35min na 170ºC.

 

 

 

Další články

  • Kukuřično-špaldová bublaninaKukuřično-špaldová bublanina Klasická třená těsta z pšeničné bílé mouky už nám nechutnají dlouho. Jak jde ale čas, nechutnají nám už ani těsta, která jsou z pšeničné celozrnné a tak je čas experimentovat a zkoušet […]
  • Odlehčené brownieOdlehčené brownie Kdysi jsem v jedné knize o hubnutí narazila na tenhle americký recept, který vymyslela jedna velmi uznávaná kuchařka zdravého a redukčního vaření. Docela dlouho jsem otálela, než jsem jej […]
  • Redukční celozrnný perníkRedukční celozrnný perník Kdo chce zhubnout nějaké to kilo, si taky někdy rád pochutná na buchtičkách ke snídani. Přikládám recept na redukční perník. Dodá vám nejen dlouhé, ale i krátké sacharidy, málo tuku a […]
  • Kváskový koláč s rybízemKváskový koláč s rybízem Přidávám recept na můj první kváskový koláč. Dlouho jsem se ke kváskovému sladkému pečivu odhodlávala, ale nakonec vše probíhalo nad očekávání dobře. Chuť kváskového pečiva oproti […]

Share and Enjoy

Napsat komentář

Email
Print
Starší příspěvky:
kuřecí lízátka
Kuřecí lízátka v citronové marinádě na grilu

Ingredience kuřecí prsa citronová kůra olivový olej nadrcená hrubá sůl Postup Kuřecí prsa rozkrájíme na tenčí plátky. Olej, citronovou kůru...

Zavřít