«

»

Kvě 23 2014

Katka

Kupujete vanilkový cukr? Přečtěte si, co obsahuje

Vanilkový cukr je nepostradatelný u dost receptů.  Např. vanilkové rohlíčky, ty se bez něj neobejdou. Nedávno jsem se dívala na další díl A Dost !, kde se právě testoval vanilkový cukr. Nejenže ty nejlevnější neobsahují vanilku vůbec, ale navíc obsahují aroma, které je našemu zdraví škodlivé. Je vyráběno z uhelného dehtu. Přesněji z hnědouhelného dehtu a je to aroma s názvem ethylvanilin. Vanilka je totiž jedno z nejdražších koření a proto se odpradávna vymýšlí,jak jí nahradit. Proto si dávejte pozor, jestli kupujete vanilkový nebo vanilinový cukr!!!

Právě vanilinový nemá s vanilkou nic společného, je to obyčejný  cukr, ochucený aromatem..

Tento od Dr. Oetkera dopadl nejhůře, co se týká obsahu vanilky. A je zrovna z těch dražších..Vanilinový už obsahovat vanilku nemusí..

vanilinový cukrvanilkový cukr

Ještě jeden problém, výrobce nemusí na obalu uvést, že cukr obsahuje ethylvanilin,stačí když napíše aroma, název, který může zahrnovat ledasco..

Podrobné výsledky si můžete zjistit zde

A klasické vanilkové cukry vanilku asi ani nepotkaly, obsahují jí opravdu mizivé množství, takže si vlastně kupujete hodně předražený cukr.

 Jak na výrobu domácího vanilkového cukru

Nejlépe Vás tedy vyjde, když si koupíte lusk vanilky, dřeň vyškrábnete, promícháte s cukrem (nejlépe třtinovým) a zbytek lusku do cukru schováte, za pár dní už máte nádherně provoněný vanilkový cukr. A vyjde Vás mnohem levněji.

vanilkovy cukr

 

 

Další články

  • Vlasy a peří v potravinách? E920Vlasy a peří v potravinách? E920 Zní to děsivě, ale je to v podstatě tak. Už jsem to slyšela kdysi, ale to jsem se o složení potravin tolik nezajímala. A přišlo mi to jako nějaká blbost. Dnes se zajímám o to, co jíme, co […]
  • Vzduch, voda a éčka…naše strava?Vzduch, voda a éčka…naše strava? Éčka, to je pojem velice známý, zahrnující ale i přírodní látky, i přes to bereme éčka jako látky, které nám škodí. Proč? Protože jsou to většinou látky, které jakýmsi způsobem "vylepšují" […]
  • Proč se přidávají éčka do potravinProč se přidávají éčka do potravin Přídatných látek se samozřejmě víc, ale vypsala jsem ty, se kterými se setkáváme nejčastěji. Některé se používají pouze při výrobě, jiné se přidávají do hotového výrobku. Dalšími jsou […]
  • Prosím vás, nespěte, probuďte se, myslete, vždyť jste lidi!Prosím vás, nespěte, probuďte se, myslete, vždyť jste lidi! Nedávno jsem pro vás psala článek o složení kypřícího prášku a na jeden den jsem zabředla do chemických vzorců. Rozhodla jsem se ho nepublikovat, protože jsem zjistila tak nepřijatelné […]

Share and Enjoy

Napsat komentář

Email
Print
Starší příspěvky:
kukuricne muffiny
Vanilkové muffiny z kukuřičné polenty slazené kukuřičným sirupem

Skvělé lehké muffiny. Těsto je univerzální a tak si můžete vytvořit nespočet variant. My je máme rádi i s lesním...

Zavřít