«

»

Bře 23 2014

Markéta

Smysl a přínos jídelníčku na míru

Jídelníčkem na míru se rozumí sestavení vybraných potravin, včetně jejich nutričních hodnot do každodenního příjmu stravy. Důležitými údaji pro výpočet je zdravotní stav, věk, váha, poměr svalové hmoty a tukové tkáně, tělesná aktivita a stanovený cíl. Cílem může být redukce hmotnosti, nabrání svalové hmoty, zkvalitnění stravy nebo udržovací strava po docílení shozených kil.

Zájem o informace denního nutričního příjmu potravin, vede k preventivnímu opatření před ztrátou svalové hmoty, nárůstu tukové tkáně nebo případným chorobám.

jídelníček na míru

 

Jídelníček by NEMĚL být chápán jako soupis (určení) jakési DIETY. Jeho smyslem je pomoc v orientaci potravin a jejich využití během dne. Úkolem péče terapeuta je předání informací, vedoucích k osvojení si stravovacích návyků a poznání reakce těla na určitou skladbu potravin. Po ukončení programu je orientace v kombinování potravin již přirozenou součástí.

 

Co by měl kvalitně zpracovaný jídelníček obsahovat

  • rozvržení doporučených potravin během celého dne, týdne, měsíce
  • vypočítání nutričních hodnot (bílkovin, tuků, sacharidů, Kj)
  • gramáž potravin
  • doporučené tekutiny a jejich množství
  • případné užívání doplňků (minerály, vitamíny,…)
  • doporučení pohybové aktivity

 

Proč si jídelníček pořídit

  • informuje o ideálním stavu přijaté energie
  • pomůže v orientaci mezi potravinami a jejich kombinacích
  • naučí vás smýšlet nad jídlem v jiném úhlu pohledu
  • pomůže pochopit, že diety nemají smysl

 

Jak s jídelníčkem pracovat

1.fáze: cca 6  týdnů
Stravování probíhá podle předem nastaveného plánu. Výběr skladby potravin je již předem daný, což vede k navyknutí na pravidelný příjem živin, nastartování metabolismu a ustálení chuťových buněk. Tato doba je přínosná zejména v pozorování reakcí těla.

2.fáze: cca 6 týdnů
Sami si volíte skladbu stravy podle předem doporučených a vypočítaných nutričních hodnot potravin.  V tomto období uvedete v praxi získané informace co, kdy a proč jíst.

3.fáze
Tato fáze je výstupní. Metabolismus je ustálený a navyklý na pravidelnou stravu. Kombinování potravin je již přirozenou součástí. Automaticky si vybíráte potraviny, které jsou pro vás přínosné.

 

Jak si vybrat terapeuta

Pokud budete chtít využít služeb nutričních terapeutů, kteří jídelníčky na míru sestavují, dbejte prosím v první řadě na osobní dojem. Terapeut by vám měl „sednout“ už po telefonu. Důvěra je v tomto ohledu velmi důležitá! Výsledkem jeho pomoci, je pozvolná změna dosavadních stravovacích návyků. Ještě bych ráda upozornila na rozdílné stravovací postupy (diety), na kterých si některé výživové společnosti založily tzv. originalitu „jedině tímto způsobem zhubnete“. Jsou jimi bílkovinné diety, dělená strava, dieta podle krevních skupin, atd. Takový způsob stravování preferuje některou z hodnot více/méně a celkové stravování vybočuje z vyváženosti a harmonie. K přijmutí nové filosofie stravování na celý život, je potřeba harmonie postoje k jídlu. Držení diet je dlouhodobě neudržitelné.

 

Ukázka mého jídelníčku

jidelnicek 1jidelnicek 2

Další články

  • Jaké máme druhy hladuJaké máme druhy hladu Hlad je pocit vyvolaný nedostatkem potravy, který oznamuje potřebu jíst, tak zní stručná definice. S pocitem hladu se setkali mnozí z nás, ale poznáte, co se za tímto pocitem skrývá? […]
  • Co najdete u nás doma za potravinyCo najdete u nás doma za potraviny Denně se mě lidé ptají "A co vlastně jíte? A co jsou to ty přirozené potraviny?" Rozhodla jsem se udělat sondu do naší lednice a "špajzu" a ukázat vám, z čeho všeho doma vaříme a jak […]
  • Jak jsem začala hubnoutJak jsem začala hubnout Psal se rok 2010, 29. srpna, když mi váha ukázala 127kg. Tehdy nastal můj zlomový den, začala jsem hubnout… Sestavení stravovacího plánu Popravdě řečeno jsem se stravovacímu plánu dlouho […]
  • Je zdravá strava redukční?Je zdravá strava redukční? Jednoznačně není. Je až s podivem, kolik lidí si tento mýtus ve svých hlavách uchovává. Často slýchám od lidí, kteří začali hubnout, že nahradili bílou mouku celozrnnou, bílý cukr, […]

Share and Enjoy

Napsat komentář

Email
Print
Starší příspěvky:
zápisník malý
Proč je důležité, zapisovat si vše, co sníme

Zapisování snědených jídel do deníčku je poměrně dlouhodobě omílaná informace. Osobně jsem se takovému činu dříve bránila a zdálo se...

Zavřít