«

»

Čec 25 2014

Katka

Sushi s losose a avokádem

Sushi je tradiční japonský pokrm, u nás je teď jakousi trendy potravinou. Já ho ale doma udělala ze zvědavosti, protože mi spoustu známých pořád říkalo, jak je to výborné a ptali se, jestli už jsem sushi jedla. Nemusím moc ryby, jen některé a dobře upravené, rybina mi nevoní… :.-) Odhodlávala jsem se tedy déle,ale nekonec zvítězila zvědavost. Říkala jsem si, co mají na rýži s rybou v kousku řasy? Co na tom může být tak skvělé? Musím ale uznat, že je to opravdu dobrota, je to rychlé, zdravé a pěkně to vypadá. Nemusela bych to moc často, zas tak jsem se jako jiní známí do toho nezamilovala, ale byla to fajn změna. suši

Ingredience

  • sushi rýže (pokud máte rýžovar jako já, jde pužít i třeba jasmínová, je ale žádoucí,aby trochu lepila)
  • rýžový ocet (pokud nemáte, lze použít i jablečný)
  • řasa (já použila nori)
  • uzený losos
  • avokádo
  • sůl
  • sójová omáčka (použila jsem tradiční tamari)

Postup

Uvařte rýži v rýžovaru, nebo v hrnci, po vychladnutí přidejte sůl a asi 2 lžíce octa (stačí tak na 2 hrnečky rýže). Dejte si ještě do nějaké misky (né kovové) trochu vody s trochou octa. Do této vody si pak máčejte ruce, aby se vám na ně nelepila rýže, až jí budete dávat na řasu. Na plátky řasy vlhkýma rukama namačkejte vrstvu rýže, ale ne úplně po celé ploše, nechte volné okraje.. Na rýži pak dejte tenký plátek lososa a avokáda, obě suroviny nakrájejte na tenké podlouhlé „hranolky“. A pak zamotejte jako štrúdlík :-)

Tip

Pokud si nejste jistí, na youtube najdete spoustu videí. Najdete i jiné druhy. Pokud jako já nemáte moc rádi ryby, můžete udělat sushi i bez ryby, jen s avokádem nebo třeba okurkou.

Jsou k tomu i speciální podložky z bambusu, mě se to ale s podložkou moc nevedlo a nakonec jsem to stejně zamotala z větší části ručně. Nebyly dokonalé, ale myslím, že na poprvé se docela povedly. Zkuste to také :-)

 

 

Další články

  • Rajčatové košíčkyRajčatové košíčky Asi je ostuda, dávat sem recept-nerecept, ale koho by to napadlo, jak lákavě může vypadat plněné rajče. Skvělé jako příloha ke grilovanému masu. Navíc děti ocení vaši krestivitu nebo mohou […]
  • Jablečný pudink s kuzu a karobovými jáhlamiJablečný pudink s kuzu a karobovými jáhlami Jablečná sezóna je v plném proudu a receptů, co z jablek uvařit je přehršel. Dnes vám ukážu, jak využít jablek a né moc známé suroviny a tou je kořen Kuzu, který seženete ve zdravé výživě […]
  • Bezlepková žmolenka bez máslaBezlepková žmolenka bez másla Klasickou žmolenku umí nejspíš každý, ale zamysleli jste se někdy nad jejím složením? Bílá mouka, halda másla a bílého cukru. Ti, co již se zdravou výživou koketují jistě přišli na to, že […]
  • Bezlepková pohanková kolečkaBezlepková pohanková kolečka Vynikající obměna klasického lineckého těsta. Díky pohankové mouce získají sušenky uplně jiný chuťový rozměr. Svému tělu prospějete také bezlepkovou pochutinou. Péct je můžete během roku […]

Share and Enjoy

Napsat komentář

Email
Print
Starší příspěvky:
pidinkovy pohar
Pudinkový pohár s teplými malinami

Je to takový recept nerecept, ale i tak ho sem dám. Leckdy člověk neví, co ke svačině a řekla bych,...

Zavřít